Kom videre fra en fyring
Vælger du at tage den med ro, kan det være overraskende svært at komme op i gear igen. Det gælder om at udnytte de ressourcer, du har, mens du stadig er tæt på arbejdsmarkedet og har gejsten.
Erfaringer viser, at jo hurtigere, du går i gang, des bedre kort har du på hånden. Langt de fleste får nyt job hurtigt efter en fyring. Der sker rigtig meget inden for de første 6-8 uger. Når man er nået lidt længere ind i ledigheden, går det langsommere. Det gælder derfor om at komme i gang med søge job så hurtigt som muligt.
Sådan kan du komme videre
Vis alle
Tjek juraen
Er du medlem af en fagforening, så kan det være en god idé at ringe til dem og finde ud af, om opsigelsen er foregået korrekt. Du kan også få kontrolleret, at du har fået korrekt opsigelsesvarsel, korrekt beregnet feriegodtgørelse, og hvordan du skal forholde dig, hvis du har fået fratrædelsesgodtgørelse eller har fået udbetalt overarbejde i de sidste 3 måneder inden opsigelsen.
Få styr på din økonomi
Har du studiegæld og huslån eller andre massive, faste udgifter, så gå i banken, eller kontakt din finansrådgiver. Sagt ret kontant, så skal du gøre dig klart, hvornår du senest skal have fundet et nyt job. Tag kontakt til dit pensionsselskab og tal med dem om, hvad der skal ske med dine pensionsindbetalinger. Og undersøg, om din fagforening giver nedsat kontingent til ledige medlemmer. Du skal have overblik over, hvad du har at gøre godt med, før du kan koncentrere dig om din kommende jobsøgning.
Søg vejledning og hjælp
Tal fx med nogen, der ved noget om jobsøgning. En karriererådgiver, en konsulent fra din a-kasse eller fagforening eller et outplacementbureau. Eller tal med nogen, der kender dig og ved, hvad du kan! Bed fx gamle kolleger eller samarbejdspartnere, du har været tæt på, om hjælp til at lave en liste over dine styrker: Hvad er jeg god til, hvad kan jeg blive bedre til, hvad vil I råde mig til at gøre nu, hvad ville du selv gøre nu, hvad skal jeg gøre anderledes i mit næste job? Har du ikke lyst til at konfrontere dem direkte, så prøv med en mail. Eller invitér dem på en gåtur eller en kop kaffe på café. De færreste vil sige nej til en opsagt, der rækker hånden ud!
Tjek også, om du har en sundhedsforsikring igennem din arbejdsplads. I din opsigelsesperiode er du jo stadig ansat – men muligvis i krise. Sådan en situation kan berettige til et antal samtaler med en psykolog.
63 procent får et bedre job efter en fyring
63 procent får et bedre job efter en fyring. Det viste en rundspørge blandt fyrede, som analysebureauet Wilke har foretaget for avisen.dk. Fyringen kan give dig en personlig indsigt, som kan hjælpe dig styrket videre.
Prøv at se på fyringen som den bedste mulighed i dit liv. Måske kan du i bakspejlet se, at du har brug for mere frihed eller et mindre stressende job? Måske kan du bruges bedre et andet sted? Hvad drømmer du egentlig om? Kunne du mon have gavn af efteruddannelse? Eller skulle du gribe chancen for at tage nogle kurser inden for et helt nyt område?
Du kan få hjælp til at reflektere over din situation. Book fx en samtale med en karriererådgiver i din a-kasse. Eller i jobcentret – det har du ret til, også selvom du i din opsigelsesperiode teknisk set ikke er ledig endnu. Måske har din arbejdsplads en outplacementaftale?
Det skal du have med dig fra din gamle arbejdsplads
Måske er du vred og har lyst til at smække med døren og gå din vej! Men tæl til 10. På både kort og langt sigt kan det være en fordel for dig, hvis du bevarer et godt forhold til dine gamle kolleger og din gamle chef. Ifølge gængse vurderinger besættes 70 procent af alle jobs via netværk. Og måske har du fortrinsret til opslåede jobs på arbejdspladsen i din opsigelsesperiode? Hvis du altså holder døren på klem.
Før båndene kappes, så sørg for at få alt med dig! Eksempler på, hvad du har lavet. Men også hjælp til at komme videre, input til jobsøgning, udtalelse, anbefaling, aftale om reference – og måske kan du få kompensation?
Her er de mest almindelige måder, virksomheder kompenserer for en fyring på:
- Outplacement
- Psykologhjælp
- Tilbud om efteruddannelse
- Frihed til jobsøgning i arbejdstiden
- Oprettelse i en jobbank
- Kontakt til andre virksomheder
- Økonomisk kompensation
- Rådgivning om pension
- Genplacering eller fritstilling
- Kurser om jobsøgning.
De fleste arbejdspladser vil gerne sikre, at fyrede medarbejdere kommer godt derfra. Undersøg dine muligheder. Bed fx om et bestemt kursus, om rådgivning, om et outplacementforløb, ja, hvad du nu tror, kan hjælpe dig videre. Lidt frækt, synes du måske, især hvis du allerede har fået kompensation. Men du har alt at vinde og ikke særligt meget at miste. Du kan højst få et nej.
Tal med din chef
Chefen har lige fyret dig, så du har givetvis ikke særligt meget lyst til at tale mere end allerhøjst nødvendigt med vedkommende. Men du bør tage en dyb indånding og gøre det alligevel. Erhvervspsykologer understreger, at man har brug for at forstå fyringen for at kunne være konstruktiv fremadrettet, så bed chefen om et møde, og bliv afklaret omkring, hvorfor det netop var dig, der blev fyret, og ikke din kollega.
Du kan også bede om mere personlige input; få fx chefen til at fortælle, hvad du er god og dårlig til. Få chefens kommentarer til din ansøgning. Og hvis du kunne tænke dig at bruge chefen som reference, så spørg om lov. Prøv at spørge, hvad chefen vil sige om dig, hvis en kommende arbejdsgiver ringer – måske bliver du overrasket. Måske var det en idé at få chefen til at skrive et brev ”til rette vedkommende” om, hvorfor du blev fyret. Fx kombineret med hvilke opgaver du har løst, og hvilke kvaliteter du besidder – trods fyringen. Har du leveret et godt stykke arbejde for firmaet, er det vigtigt, at du også får en kvittering for det.
Tal med dine kolleger
Dine nu snart tidligere kolleger er blandt de vigtigste i dit netværk. De kender dig og ved, hvad du kan. Og der er stor sandsynlighed for, at de er meget motiverede for at hjælpe dig. Fortæl dem, hvad retning du gerne vil gå, så de tænker på dig, hvis de hører om ledige job, der kunne være relevante for dig. Spørg dem også, hvad de ville gøre, hvis de var dig.
Hvor ville de søge job og hvordan. Bed dem kommentere dit cv og din ansøgning. Få dem til at hjælpe dig med at sætte ord på, hvordan de ser dig i en arbejdsrelateret kontekst, og hvad dine styrker og svagheder er. Overvej også, om du kunne tænke dig at bruge en eller flere af dem som reference, og aftal det med dem. Er du ikke allerede forbundet med dem på LinkedIn, så find dem og inviter dem.
Tal med HR- eller personaleafdelingen
Har den arbejdsplads, du forlader, en HR- eller personaleafdeling, så overvej at hente input til din videre jobsøgning her. Kontakt én af de medarbejdere, der arbejder med rekruttering, og spørg ind til, hvordan de rekrutterer, hvad de lægger vægt på, når de kigger ansøgninger igennem, hvad de vil råde dig til med din profil. Måske har de adgang til en personlighedstest, som kan hjælpe dig til at blive klar på dine gode og svage sider – og hvad du vil egne dig til. Og måske kan du få hjælp til at lave en jobsøgningsstrategi.
Jobsøgning
Brug dit netværk - det virker! Hvert år skifter hver femte dansker i arbejdsstyrken til nyt job – selv i en tid med konjunktursvingninger. Ifølge gængse vurderinger besættes 70 procent af alle job via netværk, og hovedparten af de job bliver aldrig slået op eller offentliggjort på anden vis.
Det betyder, at 200.000 danskere om året finder job via nogen de kender. Især små og mellemstore virksomheder ansætter hellere via netværk end opslag. Er du på jobjagt, så kortlæg dit netværk og gå i gang med at byde tidligere kolleger, gamle studiekammerater, samarbejdspartnere eller leverandører på kaffe. Det er nemlig i netværket, at jobmulighederne viser sig.
Konstruktive jeg-er-fyret-formuleringer i din ansøgning
Skal man fortælle i sin ansøgning, i cv’et eller til jobsamtalen, at man er fyret? Det er svært at svare entydigt på, men under alle omstændigheder bør du være ærlig, og du bør holde det kort. Lad være med at dvæle ved en fortid, som er uden praktisk værdi i forhold til det job, du søger. Det kan sagtens lade sig gøre at fortælle om fyringen som en positiv historie om dig selv. Se her, hvordan du kan italesætte en fyring:
- På grund af nedskæringer har jeg måtte sige farvel til mit gamle job, men ser nu frem til nye udfordringer.
- På grund af nedskæringer har jeg fået frihed til at kunne starte i et nyt job med meget kort varsel.
- En omfattende rationalisering på min forudgående arbejdsplads har gjort, at jeg nu glæder mig til nye græsgange.
- En organisationsændring har haft det resultat, at jeg forlod en god arbejdsplads. Nu søger jeg en ny sammenhæng, hvor jeg kan gøre brug af mine erfaringer.
- Det forrige arbejde var ikke et perfekt match til mine ellers gode kompetencer.
- På grund af længerevarende sygdom blev jeg fritstillet fra mit gamle arbejde. Jeg er nu rask og kan se frem til mange yderligere år på arbejdsmarkedet.
Bliv gerne konkret, og fortæl det direkte, hvis din afdeling på 80 mand blev nedlagt pga. outsourcing til Indien. Læg i øvrigt mærke til, at det negative ord, fyring, ikke er med. Brug hellere nogle knap så følelsesladede ord, som fx opsagt, afskediget, fritstillet, nået til en skillevej.
Til selve samtalen
Du fremstår ubetinget bedst til en jobsamtale, hvis du er afklaret med, at du er blevet fyret! Er du ikke afklaret, kan følelserne hurtigt overmande dig. Den skrøbelighed, du dermed giver udtryk for, vil kun sjældent tjene til din fordel ved en jobsamtale. For hvor meget skal der til, før du bryder sammen igen? Er du mon oprigtigt motiveret for dette job, for du lader ikke til at være helt fri af det gamle? Sandsynligvis vælger de at gå videre med en række kandidater, som fremstår stærkere.
Slut fred med hændelsen ved at tale om det igen og igen med dine nære. Og før en jobsamtale bør du træne. Prøv at optage dig selv med et kamera eller en smartphone, mens du forklarer om fyringen. Eller øv dig sammen med en ven og få feedback på kropssprog og komfortniveau. Undgå at lufte dine frustrationer til jobsamtalen. Kan du vende fyringen til en positiv fortælling, vil du ovenikøbet virke stærk og rummelig. Du er blevet indkaldt til jobsamtale og har igennem din ansøgning givet et positivt indtryk af dig selv. Dét skal du holde fast i:
- Tal ikke dårligt om din tidligere arbejdsgiver
- Ingen gider at høre om andres mangler, specielt ikke om folk de aldrig har mødt
- Lad være med at skjule de reelle årsager til, at du ikke arbejder der længere, og lyv ikke. Folk sætter pris på oprigtighed.
- Husk at simple spørgsmål kræver simple svar. Lad være med at dvæle ved detaljer
- Afdramatiser situationen. Dét, der er et drama for dig, er ikke nødvendigvis et drama for andre
- Understreg de erfaringer, du har fået med dig fra dit gamle job, og hvor meget du ser frem til at komme videre
- Fokusér på matchet imellem dig og det nye arbejde, og ikke hvorfor det manglede ved det gamle.