Brancher med mangel på arbejdskraft
Der mangler hænder i mange hjørner af arbejdsmarkedet, både i byggebranchen, men også i brancher som restaurant, transport og butik.
Pt. er der mangel på fx gode jobmuligheder som anlægsstruktører (ufaglærte), køkkenmedhjælpere, buschauffører, butiksmedhjælpere, rengøringsassistenter eller lager- og logistikmedarbejdere. Der er desuden mangel på chauffører inden for fragt og distribution.
Fælles for disse stillinger er, at du ikke behøver at have siddet på skolebænken i årevis. Måske er et kursus eller en korterevarende opkvalificering nok til, at du kan komme i betragtning.
På arbejdsmarkedsbalancen kan du finde de fag, hvor der er mangel på arbejdskraft. Tal med dit jobcenter om, hvad der skal til, for at du kan blive opkvalificeret, få en uddannelse eller et uddannelsesløft inden for brancher med bedre jobmuligheder.
Forskellige muligheder
Vis alle
Opkvalificering før dit næste job
Din arbejdsgiver kan i mange tilfælde få tilskud til, at du få en opkvalificering, inden din ansættelse starter, så du kan matche kravet i stillingen. På den måde vil det været mere attraktivt for en arbejdsgiver at vælge dig til jobbet.
Du skal dog have været ledig i min. 12 måneder, hvis du modtager dagpenge og 6 måneder, hvis du modtager kontanthjælp.
Tilskuddet kan gives til mange former for opkvalificering. Det kan fx være et vejledningsforløb.
Sådan foregår det
Det er jobcentret, der vurderer om din kommende arbejdsgiver kan få tilskud til din opkvalificering.
Opkvalificering inden din ansættelse
Det er også muligt at blive opkvalificeret inden en ansættelse, hvis du har en hensigtserklæring om ansættelse fra en arbejdsgiver inden for et mangelområde. Det kan ske med tilskud fra "Puljen til opkvalificering indenfor mangelområder".
Tal med jobcentret, eller find dem her på arbejdsmarkedsbalancen under områder med omfattende mangel på arbejdskraft, mangel på arbejdskraft eller paradoksområder.
Få jobrettet uddannelse i seks uger
Er du faglært eller ufaglært, kan du som dagpengemodtager få op til 6 ugers jobrettet uddannelse.
Fra 1. august 2020 er det muligt at du kan starte på en jobrettet uddannelse allerede fra første, du er ledig. Det skab være inden for områder, hvor der er særligt gode jobmuligheder.
Hvis du vil søge om seks ugers jobrettet uddannelse, skal du henvende dig til Jobcenter København eller din a-kasse.
Få et uddannelsesløft på dagpenge
Uddannelsesløft er en mulighed for at begynde på en erhvervsuddannelse, mens du modtager dagpenge.
For at få uddannelsesløftet skal du:
- være fyldt 30 år
- modtage dagpenge
- være ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse
Du får som hovedregel udbetalt 80 procent af dagpengesatsen. I perioden fra august 2020 til udgangen af 2021 kan du dog få udbetalt 110 procent af dagpengesatsen, hvis du starter på en uddannelse, hvor der er særligt gode jobmuligheder.
Du kan allerede begynde på uddannelsen i starten af din ledighedsperiode, hvis jobcentret godkender det.
Ring til os i Jobcenter København, hvis du vil vide noget mere om ordningen.
Forsøgsordning: Grundforløb til erhvervsuddannelser
Frem til og med den 31. marts 2021 kan du få et grundforløb til en erhvervsuddannelse, hvis du er fyldt 30 år og enten er ufaglært eller faglært med forældet uddannelse.
Mens du tager uddannelsen, får du din hidtidige ydelse eller dagpenge.
Tag fat på Jobcenter København, hvis du vil høre mere om muligheden for at kommet på grundforløbet.
Om arbejdsmarkedsbalancen
Du kan bruge arbejdsmarkedsbalancen til at tjekke, hvor der er gode jobmuligheder. Arbejdsmarkedsbalancen kan give dig et billede af, hvordan jobmulighederne er inden for 900 forskellige stillinger i alle regioner.